"SENI ITU INDAH, TANPA SENI TIADALAH BUDAYA DAN TANPA BUDAYA HILANGLAH WARISAN" Pupuklah sikap Cintai Pendidikan Seni di Sekolah

Friday, November 27, 2009

SPM 2009 SOALAN KERTAS 2 SENI VISUAL

1. Anda begitu terkejut kerana buah tembikai yang anda beli telah berubah menjadi sebuah rumah yang didiami oleh biji-biji tembikai yang mempunyai kaki dan tangan.

*Lukis dari jarak dekat. Penekanan kepada unsur jalinan, bentuk, ruang dan perspektif.2. Sebuah tunggul kelapa ditepi pantai ditumbuhi pokok orkid yang sedang berbunga.

* Lukis dari jarak dekat tunggul kelapa dan pokok orkid dengan berlatar belakangkan pantai dan laut. Penekanan kepada jalinan, bentuk, warna dan ruang.3. Seorang budak lelaki sedang mengikat rambut seorang perempuan tua di dalam sebuah bilik. Perempuan tua itu duduk di atas kerusi yang menghadap tingkap sambil menatap wajah pada cermin yang dipegangnya.

* Penekanan pada ruang, jalinan dan warna.


4. Beberapa orang pelajar sedang memerhatikan pelbagai jenis ikan di dalam sebuah terowong akuarium.

* Penekanan pada ruang, jalinan, perspektif dan pengcahayaan.


5. Anda telah menyertai perkhemahan pasukan pengakap sekolah anda di sebuah hutan rekreasi. Semasa perkhemahan tersebut, jerebu melanda kawasan perkhemahan anda. Ketika itu juga cahaya matahari menjadi kekuning-kuningan manakala pokok-pokok dipersekitaran tidak jelas kelihatan kecuali khemah anda.

* Penekanan pada jalinan, ruang, warna dan pengcahayaan


6. Seekor rusa sedang minum air disebuah tasik. Di sekitar tasik ditumbuhi pokok-pokok renek.

* Penekanan pada bentuk dan jalinan

2 comments:

shima said...

cikgu...mcm mane utk lukisan yang number dua itu...adakah patt lukis sebuah pokok...lepas tu di tepi2 ade bunga orkid...

ariapertama said...

Terkenang semasa zaman ambil SPM.