"SENI ITU INDAH, TANPA SENI TIADALAH BUDAYA DAN TANPA BUDAYA HILANGLAH WARISAN" Pupuklah sikap Cintai Pendidikan Seni di Sekolah

Sunday, November 9, 2008

ANYAMAN (Mengkuang dan Pandan)
Proses penyediaan daun mengkuang/pandan :
1. MEMILIH DAUN – kerat pagi/petang utk elak layu, daun usia 2 tahun, bhgn tulang daun (mempulur) dibuang dengan pisau.










2. MELAYUR – atas bara api sehingga warna daun kekuningan supaya lembut dan thn lama tak mudah patah.









3. MENGJANGKA
– daun dibelah menjadi saiz kecil dan sekata bhgn duri pada daun juga dpt dibuang.















4. MERENDAM – helaian daun diikat dan direndam 3 hari 3 mlm dgn air. Air perlu ditukar 2 kali sehari elak bau masam. Proses rendam untuk
lunturkan warna hijau menjadi putih pada daun.
5. MENJEMUR – Daun dibuka ikatannya dan dijemur hingga kering.
6. MELURUT/LARIK – Daun yang kering dilurut utk luruskan daun dan elak bergulung-gulung











7. MEWARNA – 2 cara tradisional atau moden. Tradisional : guna kunyit (kuning) kesumba india(jingga) mengkudu (biru) arang (hitam).
Moden : guna Dylon yang dibancuh dan dididihkan. Daun diikat celup selama 15-20 minit. Ikatan daun diangkat dibiarkan sejuk dan
dibasuh kemudian dijemur.
8. MENGANYAM – ada 5 peringkat dalam proses menganyam iaitu :
A) Lagang
Asas atau tulang kpd rekabentuk anyaman. Menentukan panjang dan bentuk anyaman
B) Anyaman
Terbhg kpg 3 jenis samada nk buat Anyaman kelarai, Anyaman biasa atau anyaman sulam.
*Anyaman dimulakan dr bhgn tengah (lagang) seterusnya dianyam ke bhgn tepi.
C) Pepeh atau Lepih
Anyaman Mati iaitu mengakhiri anyaman
D) Sisip
Hujung daun dipotong serong dan masukkan ke dalam/sisip supaya tak terburai.
E) Kerat
Daun lebih dipotong supaya kemas.

Rupa Bentuk Tikar :
Tikar terbhg 4 bhgn iaitu Badan, Kepala Tikar, Bucu Tikar dan Tepi Tikar.