ANYAMAN (Mengkuang dan Pandan)
Proses penyediaan daun mengkuang/pandan :1. MEMILIH DAUN – kerat pagi/petang utk elak layu, daun usia 2 tahun, bhgn tulang daun (mempulur) dibuang dengan pisau.
2. MELAYUR – atas bara api sehingga warna daun kekuningan supaya lembut dan thn lama tak mudah patah.
3. MENGJANGKA – daun dibelah menjadi saiz kecil dan sekata bhgn duri pada daun juga dpt dibuang.
4. MERENDAM – helaian daun diikat dan direndam 3 hari 3 mlm dgn air. Air perlu ditukar 2 kali sehari elak bau masam. Proses rendam untuk
lunturkan warna hijau menjadi putih pada daun.
5. MENJEMUR – Daun dibuka ikatannya dan dijemur hingga kering.
6. MELURUT/LARIK – Daun yang kering dilurut utk luruskan daun dan elak bergulung-gulung
7. MEWARNA – 2 cara tradisional atau moden. Tradisional : guna kunyit (kuning) kesumba india(jingga) mengkudu (biru) arang (hitam).
Moden : guna Dylon yang dibancuh dan dididihkan. Daun diikat celup selama 15-20 minit. Ikatan daun diangkat dibiarkan sejuk dan
dibasuh kemudian dijemur.
8. MENGANYAM – ada 5 peringkat dalam proses menganyam iaitu :
A) Lagang
Asas atau tulang kpd rekabentuk anyaman. Menentukan panjang dan bentuk anyaman
B) Anyaman
Terbhg kpg 3 jenis samada nk buat Anyaman kelarai, Anyaman biasa atau anyaman sulam.
*Anyaman dimulakan dr bhgn tengah (lagang) seterusnya dianyam ke bhgn tepi.
C) Pepeh atau Lepih
Anyaman Mati iaitu mengakhiri anyaman
D) Sisip
Hujung daun dipotong serong dan masukkan ke dalam/sisip supaya tak terburai.
E) Kerat
Daun lebih dipotong supaya kemas.
Rupa Bentuk Tikar :
Tikar terbhg 4 bhgn iaitu Badan, Kepala Tikar, Bucu Tikar dan Tepi Tikar.
3 comments:
jordan retro
kd 12
ferragamo belt
supreme
kyrie 6
supreme new york
moncler jackets
coach outlet
balenciaga
converse outlet
I like anime..
kd 15
kd shoes
off white outlet
jordan shoes
yeezy shoes
Post a Comment